Penduduk majoriti, minoriti dan kes ‘buli’

Dr Fadlan Mohd Othman

Ada seorang disatu gereja menyatakan kedudukan perlembagaan Negara kita ada yang seolah-olah memberi keutamaan kepada majoriti dengan itu membuli agama lain ataupun memperlekehkan agama lain.

Jika kita perhatikan betul-betul ada Negara-negara yang berdekatan pun, orang Islam di sana tidak kecoh dengan hal ini jadi mengapa orang yang bukan Islam di sini mengecohkan keadaan ini? Jadi kita menyatakan Allah swt telah menyebut did ala al-Qur’an firmannya:

Orang Yahudi dan Nasrani tidak akan redha terhadap kamu wahai Muhammad sehinggalah kamu mengikut agama mereka (Surah al-Baqarah: ayat 120)

Jadi inilah kenyataan yang Allah swt sebutkan kepada kita dari dahulu lagi. Maka mengapa orang gereja yang beragama Kristian menyebutkan perkara ini kerana di dalam hatinya mempunyai perasaan yang tidak redha. Bahkan seperti yang saya sebutkan tadi, jika kita perhatikan sejarah apabila dibukanya Kota Baitul Maqdis ataupun Sepanyol dan Filipin iaitu Baitul Maqdis juga, mereka bertafakul sebentar sahaja kemudian semua orang Islam yang dipanggil itu semuanya dibunuh.

Jadi mana perginya rahmat? Kita jawab rahmat itu ada dalam Islam. Sedangkan di dalam Injil ada kenyataan menyatakan bahawa Isa berkata, ‘Adakah kamu menyangkakan aku ini membawa rahmat ataupun kesejahteraan? Tidak kerana aku datang membawa pedang’. Dengan itu kita boleh faham jika hendak menanyakan sebab kita katakan di sini orang kristian dan orang Yahudi tidak akan redha selagimana kita tidak mengikuti agama mereka.

Bahkan di dalam banyak perjumpaan mereka pun jika kita lihat di dalam buku-buku yang menceritakan tentang golongan Yahudi freemanson dan sebagainya, mereka menyatakan, ‘kita tidak mahupun orang Islam ini masuk Kristian ataupun masuk Yahudi tetapi kita hendak mereka meninggalkan agama mereka itupun sudah cukup’.

Jadi dengan itu seperti yang kita sebutkan tadi, orang Islam mereka perlu belajar al-Qur’an di dalam bahasa Arab dan juga di dalam bahasa mereka tersendiri. Sepatutnya sebagai rakyat Malaysia samada yang Islam ataupun yang Kafir, kita perlu menghormati perlembagaan yang ada dan kita bekerjasama untuk mengeratkan perhubungan bukannya mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang akan merosakkan hubungan antara kaum dan hubungan antara agama. Pastinya orang Islam tidak akan redho dengan orang Kristian, juga orang Yahudi, Budha, Hindu dan sebagainya.

Begitujuga agama-agama lain mereka tidak suka kepada agama Islam. Itu adalah perkara yang biasa berlaku tetapi tetap kita sebagai manusia yang kerakyatannya Malaysia dan juga rakyat luar yang mempunyai pas di Malaysia perlulah membantu untuk menjaga perpaduan. Bukannya datang untuk menimbulkan kerosakan dan porak peranda. Jadi ini satu perkara yang tidak patut kenyataan-kenyataan sebegini di keluarkan.

Ini adalah jawapan saya terhadap kenyataan daripada seseorang di gereja ini yang menyatakan perlembagaan ini membuli orang yang bukan Islam. Kita dapati sebenarnya jika orang itu atau kumpulan itu minoriti, biasanya dia akan struggle. Biasanya kehidupan mereka akan menjadi lebih baik daripada minority. Sebagai contoh orang melayu di Malaysialah yang paling rileks sekali. Kita minta bertanyakan soalan, mereka tidak bertanyakan soalan tetapi katakanlah ada seorang 2 orang Indonesia, maka merekalah yang akan bertanyakan soalan tidak kiralah dia lelaki ataupun perempuan.

Jadi apabila diminta memberi soalan tiada orang melayu yang memberi hinggakan kita perlu korek dan korek barulah soalan itu dikeluarkan. Sedang Universiti kata perlu jadikan ia interaktif dan sebagainya. Kita cuba tetapi akhirnya kita juga yang mengeluarkan soalan dan kita juga yang menjawab soalan itu. Tetapi jika ada orang luar khususnya orang Melayu Indunesia dan Melayu Thailan, mereka mudah untuk mengeluarkan soalan. Saya pun tidak tahu mengapa tetapi saya rasa jika orang Melayu Malaysia sebabnya ialah kerana mereka majority jadi mereka rilek, jika Melayu Thailan mereka minority kerana itu mereka bersungguh-sungguh dan jika Melayu Indunesia mereka majority tetapi mengapa mereka lain kerana mereka tidak ada subsidi.

Jadi kita dapati jika pergi ke Africa Selatan, orang Melayu di sana usahanya berbeza dan ramai dikalangan mereka yang kaya kerana mereka minority. maka sekarang bukan masalah majority ataupun minority tetapi masalahnya ialah kita faham bahawa kita hidup bersama di dalam satu masyarakat yang majmuk, kita memang merasakan agama kita yang terbaik samalah seperti orang Kristian juga menyatakan agama merekalah yang terbaik dan begitujuga agama-agama lain.

Dengan itu perbincangan tiada masalah, jika kita hendak sampaikan dakwah tiada masalah kecuali perlu berhujah dengan dalil yang betul. Selepas itu ialah kesejahteraan ataupun perpaduan sejagat perlu dijaga antara kaum. Jangan ada suara-suara sumbang  yang akan merosakkan dan tidak ditegur. Jika ada suara-suara seperti itu kita perlulah menegur secara langsung.

teks disediakan berdasarkan rakaman berikut

UFMO – Polis Perlu Campur Tangan Tuduhan Buli

http://www.youtube.com/watch?v=oR7Y0x0GZkw

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: