Jihad Perlu Izin & Arahan Pemerintah

Dr. Fadlan Mohd Othman

Jika jihad tidak perlu kepada pemerintah, banyak sekarang ini yang berlaku antaranya ada yang menamakan dirinya jamaatul takfir wal hijrah maksudnya kumpulan takfir yang mengkafirkan dan yang berhijrah. Mereka tidak berhenti disitu, mereka juga sampai ke tahap memerangi orang Islam. Perkara seperti ini banyak berlaku di Algeria. Sesiapa masuk sahaja tentera kerajaan, selepas itu keluar sahaja dia perlu dibunuh. Jika kita lihat mengapa mereka menutup mata seperti ninja? Ini kerana mereka tidak mahi dikenali mukanya. Jika kenali mukanya mungkin esok dia akan mati.

Ini berlaku kerana jemaah jihad ataupun dipanggil jemaah yang tidak tertakluk kepada pemerintah ini, dia akan pergi dan bunuh. Ini adalah satu masalah juga bahawa jika jihad tidak perlu kepada pemerintah. Mereka menyatakan sesiapa mana-mana kumpulan itu sudah boleh mengeluarkan satu arahan untuk berjihad. Sedangkan yang sebenarnya seperti hadith yang kita sebutkan tadi,

“ diperangi dibawah naungannya ataupun dibelakangnya”

Dengan itu ulama kita telah banyak menyatakan tentang perkara ini daripada dahulu sehingga sekarang. Antara yang terkini adalah Syeikh Solleh Fauzan al-Fauzan hafidzahullah, Syaikh al-Uthaimin dan lain-lain. Dengan itu juga timbul masalah pengebom berani mati. Adakah itu sebahagian daripada jihad?

http://www.youtube.com/watch?v=UlIy72pJi_w

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: