Umat Islam tidak wajar undi DAP

KUALA LUMPUR 8 Ogos – Umat Islam dilarang mengundi DAP pada Pilihan Raya Umum Ke-13 akan datang kerana jelas perbuatan itu amat menyalahi perintah Allah SWT di dalam al-Quran.

Pengerusi Himpunan Ulama Muda Malaysia (Ilmu), Dr. Fadlan Mohd. Othman berkata, ini kerana DAP menentang hebat dasar perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas.

”Mengundi DAP yang menentang perjuangan Islam adalah tidak wajar menurut Islam. Di dalam surah al-Maidah ayat kedua telah memerintahkan kita tolong-menolong dalam kebaikan dan ketakwaan dan bukannya tolong-menolong dalam dosa dan permusuhan.

”Justeru, mengundi DAP menyalahi ayat suci ini. Harapan kita masih optimis agar Pas memikirkan kerjasama dengan UMNO yang terbukti berjaya memartabatkan syiar Islam di muka bumi ini,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Pengasas Pondok Geting, Tumpat, Abdullah Sa’amah, adalah haram dan berdosa untuk umat Islam menyokong DAP yang secara terang-terangan menentang penubuhan negara Islam serta pelaksanaan hukum hudud.

Abdullah berkata, umat Islam juga tidak boleh menyokong mana-mana pihak yang bekerjasama atau menjalin pakatan dengan DAP pada pilihan raya kerana sokongan itu akan turut membawa kemenangan kepada DAP.

Fadlan berkata, Pas sejak menyertai pakatan pembangkang gagal muncul sebagai sebuah parti dominan dan akibat itu juga perjuangan Islam yang dijunjung parti tersebut berjaya dikekang oleh ketegasan DAP.

Dalam perkembangan berkaitan beliau yang juga Pensyarah Kanan Jabatan al-Quran dan as-Sunnah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) menolak dakwaan Barisan Nasional (BN) dan UMNO tidak memperjuangkan Islam seperti mana dikatakan oleh Ketua Dewan Ulama Pas Kelantan, Datuk Mohamad Daud.

Beliau berkata, sejak merdeka sehingga hari ini kerajaan BN yang diterajui oleh UMNO berjaya meletakkan Islam pada kedudukan sewajarnya sehingga tertubuh pelbagai institusi bagi kemudahan umat Islam di negara ini.

Ujarnya, pencapaian itu tidak boleh dinafikan oleh sesiapa antaranya penubuhan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim); sistem kewangan Islam dan Tabung Haji.

Selain itu katanya, UMNO juga telah meletakkan usaha memartabatkan Islam khusus di dalam perlembagaan parti itu.

”Sememangnya Pas sering mengeluarkan hukum-hakam yang mengelirukan. Sebenarnya adalah tidak wajar Pas bersekongkol dengan DAP yang memang jelas memusuhi Islam,” katanya lagi.

Menjawab satu soalan, beliau tidak menafikan kemasukan sebahagian besar golongan profesional di dalam Pas telah menyebabkan suara ulama semakin tenggelam.

”Disebabkan berlaku kemasukan golongan profesional ke dalam Pas kedudukan ulama di dalam parti tersebut semakin tergugat,” katanya lagi.

Siaran akhbar Khamis, 09 Ogos 2012

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: