Bagaimana Cara Berkumur & Menyedut Air Ke Hidung

Ustaz Dr. Fadlan Mohd Othman 

Apabila di prektikkan terus sekali secara pergerakan manusia itu ianya akan menghembus dahulu sebelum berkumur. Ianya satu perkara yang agak sukar apabila kita hendak menyedut dan tahan seketika barulah menghembusnya keluar. Apa sekali pun tidaklah pula terdapat hadith yang menunjukkan tertib itu. Waw adalah menggambarkan untuk mengumpulkan 2 perkara tanpa menunjukkan tertib. Jadi wallahua’lam sesiapa yang hendak berkumur dahulu dan mengeluarkannya ataupun menahan dahulu.

Saya pernah mencuba dari dahulu lagi ketika saya belajar, ianya cukup sahaja. Jika kita mengambil air sebanyak satu gelas pun apabila hendak berkumur mungkin tidak cukup tetapi yang dimaksudkan dengan kumur-kumur itu adalah bukan untuk memenuhkan mulut kita, ianya cukup sekadar apa yang kita ambil dan memasukkan sedikit ke dalam mulut dan sedikit ke dalam hidung. Apabila kita perhatikan jika kita melakukan seperti itu di dalam satu hadith lain yang menyebut,

“Bersungguh-sungguhlah engkau apabila menhisap air itu kecuali sekiranya engkau puasa.”

Jadi apabila orang menyedut air seperti yang saya sebutkan tadi bahawa secara gerakan badan yang dipanggil tindak balas, kita akan terus terpanggil untuk menghembus dan apabila sudah menghembus barulah kita mudah untuk berkumur. Sunnah di dalam istinsyak sebenarnya adalah menyedut secara kuat sehingga terasa sakit. Sebenarnya dari sudut perubatan ada beberapa penyakit yang berkaitan dengan hingus ini boleh diatasi dengan antara caranya adalah dengan menyedut air dengan kuat dan menghembuskannya semula.

Itulah satu kesilapan yang saya sebutkan dahulu bahawa kumur dahulu barulah menghembus. Tetapi apabila saya lakukan ianya tidak menjadi. Biasanya saya akan sedut air ke dalam hidung dahulu dan menghembuskannya dan barulah berkumur kerana hidung adalah bahagian yang sensitive. Ini adalah pandangan saya tetapi jika ada pandangan lain ianya tiada masalah selagi mana di dalam hadith itu menunjukkan bahawa waw itu boleh sahaja dikumpulkan dan tidaklah menunjukkan kepada tertib atau susunan.

Rakaman oleh Abu Aqif Studio

“Teks disediakan berdasarkan rakaman berikut:

1 comment
  1. Fisabilillah said:

    dah biasa buat inshallah macam tiada apa, perbanyak bermula bismillah dan berselawat

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: