Jampi, Bomoh Dan sihir

Moderator :Gadaffi Musli

Moderator    : Apakah pandangan Ustaz, mengenai kepercayaan masyarakat Melayu terhadap isu bomoh berdasarkan perspektif Islam?

Ustaz Fadlan : Apabila kita membicarakan bomoh, melihat kepada masyarakat Islam khususnya, adanya kepercayaan yang menepati Islam dan adanya yang tidak menepati. Contohnya,apabila tiba musim peperiksaan, kita akan dapati banyak masyarakat Islam membawa anak-anak mereka berjumpa dengan bomoh dan mendapatkan khidmat dari mereka.

Sedangkan kalau kita perhatikan, contohnya apabila Imam Bukhari R.A apabila ditanya bagaimana caranya untuk kita berjaya mendapatkan ilmu. Jawapannya ialah “izamatun nazor” iaitu sentiasa melihat. Yakni dengan kita sentiasa membaca buku, bukannya dengan mengambil makanan atau minuman tertentu.

Akhirnya anak-anak tidak akan membaca buku dan lebih bergantung kepada minumam yang dijampi daripada menela’ah kitab.

Ustaz Ahmad Fauzan : Kita mungkin dahulu sudah terbiasa sejak dari kecil dengan isu Nujum Pak Belalang. Sehinggalah zaman saya sendiri,sekitar tahun 90-an, di mana ibu bapa akan membeli pensel yang baru dan dibawa kepada bomoh untuk dijampi. Amalan ini ia akan memberi kesan kepada akidah kita.

Sepertimana yang kita tahu semua perkara hendaklah kita bertawakkal kepada-Nya. :Faiza “azamta fatawakkal ‘ala allah faizas ta’anta fasta’in billah”.

Dan dalam surah Al-fatihah ayat 5: “Maksudnya : Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan.”

Moderator : Penggunaan bomoh dan jampi sudah menjadi satu budaya di kalangan masyarakat terutamanya musim peperiksaan.Apakah padangan ustaz?

Ustaz Fadlan : Penekanan kepada isu jampi, apakah jampi yang dibenarkan dan apakah yang tidak langsung dibenarkan. Kita akan dapati, dalam amalan Rasulallah jampi itu ada. Tetapi yang pentingnya fokus jampi itu,kepada sebahgian masyarakat yang menghadapi masalah kesakitan seperti dirasuk syaitan dan kesakitan misalnya. Terdapat hadis-hadis yang menunjukkan Rasulallah berjampi berjampi dan menjampi sahabatnya.

Ustaz Ahmad Fauzan : Tidak ada satu jampi yang dapat menjadikan seseorang jadi baik dan soleh. Padahal, kalaulah benda ini diamalkan “Laukana Khairan Lasabaquunaa Ilaihi’. Maksudnya :“Jika suatu perbuatan itu baik, niscaya mereka (yakni para sahabat) akan mendahului kita untuk mengamalkannya”.

Hadis lain yang bermaksud: “Sesiapa yang mendatangi bomoh atau tukang tilik, dan membenarkan (mempercayai) apa yang dikatakan oleh bomoh atau tukang tilik itu, sesungguhnya dia telah kufur terhadap apa yang diturunkan kepada Muhammad.”  (Hadith riwayat Ahmad, al-Hakim dari Abu Hurairah RA)

Moderator :Ada cerita mengenai sihir dan ada juga yang menyihir orang. Apakah pandangan ustaz?

Ustaz Ahmad Fauzan : Memanglah,hal-hal sebigini adalah ancaman daripada syiatan. Adanya diajar ayat-ayat yang untuk menghadapi perkara ini seperti Surah Al-Baqoroh.

Moderator:  Kenapa minda masyarakat kita apabila menghadapi marah dan dengki akan membawa mereka kepada sihir? 

Ustaz Fadlan : Kalau diperhatikan sejarah kedatangan Islam ke Nusantara, pada awalnya masyarkat mengamalkan animisme. Dan masih ada saki-bakinya kerana kejahilan.

Maksudnya : Ketahuilah wahai Muhammad bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah ,dan mintalah ampun untuk dosamu dan orang-orang yang beriman.

Hendaklah kita yakin dengan betul dengan kalimah “La ila ha illah”.Bila ada gangguan syaitan mintalah perlidungan daripada Allah. Namun apabila kita jauh dari ajaran Islam,kita akan menjadi masyarakat yang mencari dan mengikut apa yang ada.

Oleh itu, masyarakat kita akan berpindah daripada kejahilan menjadi ikutan.

Ustaz Ahmad Fauzan : Solusinya kita kembali kepada Al-Quran dan hadis.Pesan Nabi, 

“Aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, selagi kamu berpegang dengan keduanya kamu tidak akan disesatkan iaitu Kitab Allah (al-Quran) dan sunnah RasulNya. (riwayat  Malik dalam Muwata’.  Hakim dalam Mustadrak.  Disahihkan oleh Al-Albani dalam Sahihul Jami’.  No. 2937.)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: