Dosa Besar

Ust Dr Fadlan Mohd Othman

dari Kuliah Akidah Perbandingan Akidah Ahlus Sunnah dan Khawarij.

tumblr_m25bx1EYf01r837ebo1_500Bahagian 2: Dosa besar

Dosa besar pula definisinya ialah mana-mana perbuatan yang dilarang oleh Allah swt dengan menyatakan bahawa sesiapa yang membuatnya akan mendapat azab atau mendapat hudud ataupun menyatakan celaan terhadap amalan tersebut iaitu celaan yang keras, maka itu adalah dosa besar.

Jika dia melakukan dosa besar dan tidak bertaubat maka bagaimana?

Dijelaskan oleh ulama’ kita bahawa dosa besar hanya dikifarahkan ataupun dihapuskan dengan taubat. Sesiapa yang melakukan dosa besar dan tidak bertaubat, maka akhirat nanti dia akan menjadi seperti ayat yang pertama tadi iaitu sekiranya Allah ingin, Allah boleh azabnya terlebih dahulu dan sekiranya Allah ingin, Allah boleh mengampunkannya. Bergantung kepada masyitatullah (kepada kehendak Allah).

Firman-Nya yang bermaksud,

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apajua), dan akan mengampunkan dosa Yang lain dari itu bagi sesiapa Yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). dan sesiapa Yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu Yang lain), maka Sesungguhnya ia telah melakukan dosa Yang besar.” (An-Nisa’, ayat 48)

Maksudnya Allah boleh mengampunkan dosa yang tidak sampai kepada syirik bagi sesiapa yang Allah inginkan. Daripada situlah para ulama kita menyatakan siapa yang Allah inginkan, Allah boleh mengampunkan dan sesiapa yang Allah inginkan, Allah boleh mengazabnya terlebih dahulu. ini adalah pegangan Ahlus Sunnah Wal Jamaah.

Orang yang beriman, mengesakan Allah SWT yang tidak terlepas daripada kesilapan sama ada kesilapan kecil atau besar iaitu dosa kecil atau dosa besar. Pendirian kita jelas bahawa jika dosa kecil boleh dihapuskan dengan amalan soleh walaupun tidak bertaubat.

Tetapi jika dosa besar pula, jika bertaubat maka tiada masalah. Tetapi jika tidak bertaubat maka dia di bawah risiko iaitu boleh diampunkan oleh Allah dan juga boleh diazab oleh Allah.

Teks disediakan oleh Biro Penerbitan iLMU berdasarkan rakaman berikut:

http://www.youtube.com/playlist?list=PL99617A8EF5F8F1EA

Rakaman oleh Abu Aqif Studio

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: